by

Apa Ciri-Ciri Menjadi Seorang Wirausahawan?

Banyak orang ingin menjadi wirausahawan. Untuk menjadi wirausahawan harus memiliki ciri-ciri tertentu.

Ciri-ciri bukan sesuatu yang diwarisi, tapi wirausahawan dapat dipelajari dan dibangunkan. Seorang wirausahawan, biasanya bergelut dalam bisnis properti, bahkan usaha kecil sekalipun.

Melansir dari buku Menjadi Usahawan karya Zafir Mohd Makhbul dan Fazilah Mohamad Hasun, Jakarta, Minggu (2/8/2020), berikut ini dijelaskan ciri-ciri penting yang perlu ada pada diri seorang usahawan:

Pertama, Berdikari

Bagi seorang usahawan yang berjaya, sikap suka bergantung pada orang lain perlu dikikis. Sebaliknya, sikap berdikari perlu dipupuk. Seorang usahawan mesti berusaha melakukan sesuatu mengikut caranya sendiri. Bukan bermakna semua bantuan dan pandangan pihak lain perlu ditolak, tapi penerimaan bantuan itu perlu dibuat secara sederhana.

Baca juga :  BP Batam dan Kadin Kepri Promosi Investasi ke Shanghai

Kedua, Yakin diri

Dalam mengejar kejayaan, seorang usahawan perlu yakin diri sendiri dan mempunyai lokus kawalan dalaman yang tinggi. Bagi meningkatkan keyakinan diri terutama apabila berhadapan dengan kesukaran, usahawan perlu meluahkan perasaannya kepada orang yang rapat dengannya seperti pasangan ataupun keluarga.

Ketiga, Berwawasan

Seorang usahawan harus menetapkan hala tuju yang tertentu pada masa hadapan. Wawasan perlu dibentuk bagi kedua jangka masa, yaitu jangka masa panjang dan pendek. Dengan adanya hala tuju atau wawasan yang jelas, segala usaha yang diambil disasarkan ke arah pencapaian wawasan yang ditetapkan.

Baca juga :  Rudi dan Lukita Satu Podium

Keempat, Kreatif dan inovatif

Sikap kreatif dan inovatif perlu dipupuk. Melalui sikap kreatif dan inovatif keluaran yang dihasilkan pasti berbeda dan unik .

Kelima, Dipercaya dan jujur

Kejayaan seseorang usahawan juga bergantung pada cara ia menjalankan perniagaan yaitu jujur dan beretika. Kejujuran dan sikap boleh dipercayai yang ditonjolkan oleh usahawan dapat membantu pembinaan keyakinan dan kepercayaan oleh orang lain seperti pelanggan, pembekal, dan pemiutang.*

Baca juga :  HARRIS Resort Barelang Batam Raih Penghargaan Resort Terbaik di Indonesia

(sumber: okezone.com)

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

News Feed